Frisbeegolf i Sverige

Fast det kanske inte talas så mycket om frisbeegolf så finns det faktiskt en hel del aktiviteter inom detta. I Sverige hittar du fantastiska 140 banor i olika svårighetsgrader och kvalitet. De flesta banor är öppna året runt och är gratis att använda, men det finns också banor där du får betala en avgift för att få spela på banan. Denna avgift är dock en ytterst liten summa och dessutom har dessa betalbanor öppettider att anpassa sig efter. Det finns dock fler avgiftsfria banor i Sverige än betalbanor.

Föreningar

Frisbeegolfklubbar finns så gott som överallt i Sverige. Allra flest frisbeegolfklubbar finns i västsvenska och östsvenska distriktet, men givetvis i syd- och nordsvenska delarna också. För att börja längst ner i södra Sverige finns det exempelvis i Malmö – Spinndisc FK och i Eslöv – Frisbeesport Eslöv. I västra Sverige finns det även här en mängd olika klubbar som exempelvis i Alingsås – Alingsås DG. Borås – IK Ymer Frisbee. Göteborg – Slottsskogens DGC och två stycken i Stenungssund – Stenungssunds DGC och Stenungssund FC. För att nämna några föreningar i den östra delen av Sverige så finns det i Västerås – Aros Wood Cutters DGC. Flera stycken i Stockholm som exempelvis Brunna Fdk, Bålsta FK och Järva Discgolf Club. Till sist de nordsvenska föreningarna som i Gävle – Gefle FDC. Kiruna – Kiruna DGK och i Piteå – Piteå Discgolf. Detta är bara några nämnda föreningar i Sverige men finns såklart en stor mängd till runt om i landet.

Andra ställen att spela på

Frisbeegolfbanor kan delas in i två typer; tävlingsbana och fritidsbana. Detta beroende på hur du vill spela. En tävlingsbana består av minst 9 eller högst 18 hål och är utspridda på en stor markyta. En fritidsbana är oftast ansluten till exempelvis en skola eller campingplats och är då en kortare bana på en mindre markyta. Tävlingar kan också anordnas på fritidsbanor men då för mindre tävlingar. Vanligtvis brukar frisbeegolfbanor ligga i skog- eller parkmiljöer mycket för terrängens skull och de olika hinder så som träd och annat. Har du tillgång till skog kan du givetvis träna och kasta där också, eller i trädgården om du har en sådan.

Tävlingar

Frisbeegolftävlingar kan anordnas där det är en specifik bana för detta, och det informerar den förening du valt om, när det är dags. Större tävlingar exempelvis DC (District Championship) och SMTD (Swedish Championship Tour) anordnas på de så kallade tävlingsbanorna. Som nämnt innan kan mindre tävlingar anordnas på fritidsbanor, tävlingar som inte kräver den stora markytan. Som medlem i PDGA (Professional Disc Golf Association) kan du delta i alla PDGA-tävlingar som anordnas. Detta innebär inte att det endast är för proffsspelare, utan de flesta medlemmar är amatörer eller bara motionsspelare. Men som medlem kommer du få poäng när du deltar i någon tävling och kommer att rankas bland andra medlemmar.