Olika frisbeeesporter

Det finns olika grenar i frisbeesporten, närmare bestämt tre stycken. Allround, Discgolf samt Ultimate. Alla dessa grenar använder sig utav samma redskap; en frisbee eller disc som det också kallas. Det gemensamma är också att frisbeen kastas, men efter det skiljer sig grenarna ganska markant. Förstnämnda grenen Allround, vilket är en mångkamp som innehåller olika grenar med exempelvis längd och fristil. Den andra frisbeegrenen Discgolf, även kallat frisbeegolf, är den största grenen som utövas runt om i världen. Och till sist Ultimate som är en lagsport vilket innebär ett antal spelare i varje lag och kan i stort sett förklaras bäst som en touchdown-passning i amerikansk fotboll.

Allround

Allround är inte en egen specifik gren utan här handlar det om mångkamp, alltså en sammansättning av flera grenar. Som spelare här gäller det att du är just det, allround. För att vara en duktig spelare i allround krävs det också kunskap om skilda discipliner som exempelvis längd, där det krävs teknik, snabbhet och styrka. Något däremot som alla individuella grenarna kräver, är kondition, koordination och smidighet.

Frisbeegolf

Frisbee eller discgolf som det också kallas, är en sport som blir allt mer populär runt om i världen och det finns en god anledning till detta. Det är mycket lätt att lära sig, men samtidigt utmanande att behärska, och i vissa fall kan kännas frustrerande. Frisbeegolf är relativt lättgängligt, så länge det finns en bana i närheten, och en mycket billig sport. Utrustningen du behöver är billig och det är i det stora hela gratis, eller åtminstone en väldigt liten summa för de banor som kräver en avgift. Spelets upplägg är väldigt enkelt; att spela igenom en frisbeegolf-bana med så få kast som möjligt. Det hela innebär att med rätt kastteknik och olika hinder och andra svårigheter som finner sig på banan, få discen att hamna i korgen. En bana innehåller ett visst antal hål, mellan 9 och 18 hål. När discen har landat i denna korgen, också kallat kedjehål, är det spelhålet färdigt och du går till nästa.

Ultimate

Ultimate är en lagsport som utmärker sig som fartfylld och närstrid. I denna sporten krävs det att spelare har egenskaper som smidighet och uthållighet eftersom det är en väldigt snabb sport. Det finns ingen domare när Ultimate spelas, utan här är det alla spelares ansvar att se till att spelets regler sköts på ett sportsligt sätt. Ultimate spelas både inomhus och utomhus. Inomhus spelas matcherna med fem spelare i varje lag och utomhus spelas det med sju spelare i varje lag. Mål gör du genom att fånga discen inom de tillåtna målzonerna. När du håller i discen får du bara använda dig av den fot du roterar ifrån (om du är höger eller vänsterhänt), lite som i basket, och sedan ska du skicka iväg till discen till nästa lagspelare. Redan från 1900-talet började detta spelas och blev en snabbt populär sport, främst i USA, och närmare 2000-talet spelades den allra första ultimatematchen.