Så blir du bättre på att kasta frisbee

Det kanske inte känns som något avgörande när det gäller att kasta iväg en frisbee. Men faktum är att det faktiskt är en viktig aspekt i det hela. Inte minst vilken slags disc du använder dig utav för just kastögonblicket. Precis som i vanlig golf finns det olika golfklubbor, likaså för frisbee finns det olika discar. Som i alla andra sporter handlar även frisbee om teknik. Kasttekniken innefattar hur du står med fötterna och kroppen och likaså din arm- och handplacering. För ett lyckat kast är din placering A och O, vilken slags disc du har men också framförallt hur vinden är just vid kastögonblicket. Det finns mycket faktorer som spelar in för hur discen beter sig i luften.

Centrala faktorer

Förutom din kastteknik finns det andra faktorer som påverkar hur frisbeen beter sig när du kastat iväg den. Val av disc är en utav faktorerna – det inre förhållandet. Vad har discen för form och vad är det för slags plast, hur sliten är den och hur mycket den väger är en viktig aspekt i discens flygbeteende. Det yttre förhållandet så som vind – mer motvind gör att den viker åt höger om du kastar från höger hand. Rotationen, alltså hur mycket spinn du sätter på discen avgör hur stabilt den flyger iväg – mer spinn blir ett stabilare flyg. Hur du släpper iväg discen just i kastögonblicket har en stor betydelse, ett “orent” kast kan få ett fladdrigt och ostabilt flygbeteende. Hastigheten – hur hårt du kastar iväg frisbeen avgör åt vilket håll den kommer att färdas åt. Desto mer kraft som används för att skicka iväg discen, ju mer luftfickor kommer det bli och resultatet blir att den kommer dra mer åt höger, om du är högerhänt, annars tvärtom.

Andra faktorer

För att bli bättre på att kasta och spela frisbee är det bara träning som gäller – träning ger färdighet! Framförallt ska du träna i olika miljöer och träna i olika väderförhållanden. Regn och vind påverkar mycket på hur discen flyger iväg. Därför är det bra att du tränar på din fokusering och beräkning i de olika situationerna. Att alltid träna i likadana miljöer och väder hjälper dig inte till att bli bättre på att spela frisbee. Fokuseringen är ju A och O. Träna också gärna med flera, just för att lära dig att fokusera även med störningsmoment. Nog för att frisbeegolf inte är direkt fysiskt krävande är det aldrig fel att hålla en god hälsa. Frisbee kräver ändå en viss smidighet och rörlighet. Är man stel och inte kan vrida sig på det sättet eller röra armen och axeln i sådan rörelse kommer det heller inte att bli ett bra kastresultat.